Potrebuje vaša mačka čiščenje/ščetkanje zob?

Mačke, ki še danes lovijo in se hranijo s svežim mesom ne potrebujejo čiščenje oz. ščetkanje zob, ker intenzivno grizenje in žvečenje po naravni poti odstrani obloge in kamen.
Pri (ob)hišnih mačkah – domačih ljubljenčkih se je zaradi načina prehranjevanja (konzervirana, kuhana ali briketirana hrana) spremenila higiena zobovja našega ljubljenčka. Vse bolj pogosto lahko opazimo, da so se na zobovju začele nabirati obloge in kamen, kar lahko pripelje do različnih bolezni dlesni – paradontalnih bolezni, različnih vnetij ... Posledično, naštete bolezni, vodijo v razvoj drugih, še hujših bolezni – okvar ledvic, srca, dihalnega sistema.
Pred in po čiščenju zob

Kako in kdaj začeti s higieno zobovja naše mačke?

Model prikazuje mačjo čeljust in poškodbe zobovja in dlesniNego zob začnemo pri mladih mačkah z nežnim masiranjem dlesni (dobra priprava za ščetkanje zob). S počasnim dodajanjem zobne paste za živali, na prst, navadimo mačko na okus in vonj (paste imajo prijeten okus in vonj, saj so prilagojene hišnim ljubljenčkom in imajo privlačen okus ribe, perutnine in drugih okusov). Posebej bodimo pozorni na zgornje zadnje zobovje, ker se prav na njih najbolj pogosto nabira kamen in obloge.
Ko je naša mačka že navajena vsakodnevnega »dotikanja« dlesni in zob, ter okusa paste, lahko začnemo čiščenje s »ta pravo« ščetko/krtačko (krtačka je prirejena za umivanje mačjih zob). V prvih dneh umivanja s krtačko, bodite pozorni in če mačka ODKLANJA ščetkanje – prenehajte. Mogoče se bo s časom navadila (uporabite sistem nagrajevanja) ampak če ustrajno odklanja in je pripravljena na čiščenje samo »s prstom«, kupite v specializiranih trgovinah za male živali – prstno krtačko, katero nataknete na prst in z njo čistite zobe vašem ljubljenčku.

Kljub redni negi, veterinarska kontrola dlesni in zobovja naj bo redna tudi, če na prvi pogled mislimo, da je z zobovjem našega ljubljenčka vse v redu. V kolikor naš veterinar potrdi, da je vse v najboljšem redu pomeni, da zobovje svojega ljubljenčka pravilno negujemo.

Ali je nega zob pri mačkah res nujna?

Raziskave so pokazale, da 70% mačk (nekaj višji odstotek je pri psih) kaže znake bolezni dlesni in zobovja – to pomeni, da velika večina lastnikov pozabi na higieno oz. čiščenje zobovja in redne preglede pri veterinarju (ukrepajo, ko se že kažejo bolezenski znaki).


Zato na vprašanje o negi zobvja vedno odgovorim pritrdilno – nega zob je potrebna. V primeru, da vaša mačka ni navajena rednega čiščenja oz. odklanja čiščenje je veterinarska pomoč pri odstranjevanju oblog edina rešitev, za vašega ljubljenčka.
V veterinarski ordinaciji obloge odstranijo tudi brez anestezije, če je mačka mirna ali po predhodnem splošnem pregledu, ko veterinar ugotovi, da vaša mačka ni dovolj zdrava ali, ko je že v letih (določen rizik vedno obstaja). V primeru, da je veterinar ugotovil, da vaši mački anestezija ne bo škodovala se bo odločil, da poseg opravi na ta način. Po posegu bo veterinar z dodatnimi sredstvi zaščitil zobovje vaše mačke, kako bi preprečil hitro nabiranje oblog.
Tudi sami lahko upočasnite nabiranje oblog pri vaši mački z izdelki za zvečenje (briketke ali določene igrače) – pozorno jih izberite v specializiranih trgovinah ali se posvetujete z vašim veterinarjem.
S takšnim ravnanjem boste podaljšali življensko dobo vaši mački. Nagrajeni boste z igrivim in zadovoljnim hišnim ljubljenčkom, obenem se boste izognili nenehnim obiskom veterinarja in dodatnim stroškom.

Srečno pri negi zobovja vašega ljubljenčka.

Franjo Kovačič
SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenija
Vir, Šaranovičeva 25/a
SI - 1230 Domžale
Telefon: 041 621 201
Faks: 01 722 08 41
E-mail: info[at]goldenmainecoon[dot]si
www.goldenmainecoon.si